Добредојдовте на интернет страницата на Македонскиот просветно-училишен одбор на Нов Јужен Велс - гнездо за изучување на македонски јазик и култура

Запишување

Учениците можат да се запишат во етничките училишта во текот на целата година и притоа тие можат да започнат со настава во секое време. Меѓутоа, им препорачуваме на родителите да ги запишат своите деца уште на почетокот на учебната година, бидејќи на крајот на годината ќе им биде врачено Сведителство за посетување на часови по македонски јазик од Министерството за Образование на НЈВ.

Ако сакате да ги запишите вашите деца, посетете го училиштето или контактирајте некој од членовите на комисијата.

Запишување на настава по македонски јазик во следниве етнички училишта за ученици од забавиште па сè до 6-то одделение, започнува од сабота, 30-ти јануари 2016-та година:

MES "Kliment Ohridski"
 Rockdale Public School
 Lord Street, Rockdale
 Tel: 0432 512 166 or 0424 147 713
 Email: klimentohridski@hotmail.com.au
 Classes: Saturdays, 1:30pm - 4:30pm


MES "11 Oktomvri"
 Yagoona Public School
 425 Hume Highway, Yagoona
 Tel: 0424 969 042
 Email: oktomvri11@hotmail.com
 Classes: Saturdays, 9:00am - 12:00pm


MES "Nikola Karev"
 Bonnyrigg Public School
 Tarlington Parade, Bonnyrigg
 Tel: 0412 038 869 or 0405 133 763
 Email: macedonianschoolcouncilofnsw@gmail.com
 Classes: Saturdays, 1:00pm - 4:00pm


MES "Braka Miladinovci"
 Manly Public School
 6 Darley Road, Manly
 Tel: 0403 311 690
 Email: macedonianschoolcouncilofnsw@gmail.com
 Classes: Saturdays, 1:00pm - 4:00pm


MES "Filip II"
 Peakhurst West Public School
 Cnr of Belmore Road and Henry Lawson Drive, Lugarno
 Tel: 0451 156 836 or 0414 655 931
 Email: filip2@yahoo.com
 Classes: Mondays, 4:15pm - 6:15pm

 
Свечено враченa картатa за Македонија

Во неделата, 7ми февруари 2016 година, претседателката на Македонскиот просветно-училишен одбор на Нов Јужен Велс, г-ѓата Жаклина Михајлова, на брановите на радио програмата ,,Глас од Македонија“ свечено ја врачи наградата: карта за патување до Македонија на добитникот Антонио Нешковски.

Македонскиот просветно-училишен одбор на Нов Јужен Велс, секоја година доделува награда - карта за ... ... Read more

 
 
Врачена карта за Македонија во недела, 7 јуни 2015 г.

Во неделата,  Претседателката на Македонскиот Просветно-Училишен Одбор за Нов Јужен Велс, Жаклина Михајлова, на брановите на радио програмата ,,Глас од Македонија“ свечено ја  врачи наградата: карта за патување до Македонија, на Катерина Марковска, која патем речено на матурските испити во НЈВ доби најголем број поени по македонски јазик и излезе ... ... Read more

 
 
СЕ ПРИКАЖА СЦЕНА ОД ДРАМАТА „БОРЕЊЕ СО МЕЧКА“

На симпозиумот за иновација во здравството во Сиднеј

Минатиот петок, 31 октомври, во олимпиското село во Хомбуш (Сиднеј) се одржа годишниот симпозиум за иновации во здравството на кој зедоа учество повеќе од 1000 посетители, воглавно лекари и здравствени работници и директори на здравствени служби. Исто така присуствуваше и министерката за здравство ... ... Read more

 
 
МПУO ОДЛИКУВАН СО ВИСОКАТА НАГРАДА "ПОВЕЛБА НА МАКЕДОНИЈА"

Претседателот на Македонија Г-от Ѓорге Иванов, во Музејот на македонската борба за државност и самостојност, во рамки на Четвртата годишна конференција на иселеничките организации ги додели Признанијата и Одликувања на девет македонски организации од дијаспората и 13 поединци – припадници на македонската дијаспора. Претседателот Иванов го додели признанието „Повелба на ... ... Read more

 
 
БЕЗ ЈАЗИК СМЕ НИКОЈ И НИШТО - МАТУРАНТИ 2012

МАТУРАНТИ 2012 

На 21-ви септември 2012 година во прекрасниот амбиент во Emporium Reception во Bankstown во присуство на многу гости , родители и наставници се прослави матурската вечер. Вечерта им беа врачени дипломите на 31 матурант за успешно завршено изучување на македонскиот јазик во средното училиште

Вечерта , покрај студентите ... ... Read more

 
 
ВРАЧЕНА КАРТАТА ЗА МАКЕДОНИЈА

Во неделата, Претседателката на Македонскиот Просветно Училишен Одбор за Нов Јужен Велс , Жаклина Михајлова,на брановите на Радио Програмата “Глас од Македонија“свечено ја врачи наградата – Карта за патување до Македонија , на Марина Ѓеоргиевска....

Македонскиот Просветно Училишен Одбор за Нов Јужен Велс, секоја година доделува Награда- Карта за Македонија, на ... ... Read more

 
 
Најдобри меѓу најдобрите - Доделени наградите за највисок резултатна матурските испити по македонски јазик во НЈВ

Најдобри меѓу најдобрите

Доделени наградите за највисок резултатна матурските испити по македонски јазик во НЈВ


Минатата година за прв пат Македонскиот Просветно Училишен Одбор за најдобриот ученик по македонски јазик во НЈВ ,обезбеди вредна награда – карта до Македонија.

Во 2010 година имаше многу добри ученици што го изучуваа македонскиот јазик. Многумина ... ... Read more

 
 
Величенствена Академија за Браќата Свети Кирил и Методи во Сиднеј

Во неделата на 22-ри мај, 2011 година, со најголеми почести се одржа чествување на славните Браќа Свети Кирил и Свети Методиј Солунски.

Македонскиот Просветно Училишен Одбор за Нов Јужен Велс и Македонската Православна Црковна Општина за Сиднеј се потрудија натпросечно да ја организираат оваа величенствена свеченост на која присуствуваа родителите и ... ... Read more

 
 

Links

Macedonian School Council of NSW - Official Facebook Page

Federation

Saturday School of Community Languges

Macedonian Literary Assosation & Macedonian Library

Friends of the Macedonian School Council

MTD